Що краще: сухий корм чи консерви? На перший погляд консерви завжди здаються більш привабливими. Зовні вони нагадують тушонку, шматочки м'яса в желе, паштети та інші «людські» продукти, а назви їх здатні конкурувати з фірмовими стравами з дорогих ресторанів. 🐶Головне - склад, а не зовнішній вигляд.
Насправді все трохи складніше, прочитавши склад консерв з привабливими назвами, можна виявити, що м'яса в них не більше 4%, решта - непозначені субпродукти, рослинний білок, злаки і вітамінно-мінеральні добавки. НЕ рідкість - включення до складу барвників, ароматизаторів, сумнівних загусників і навіть цукру.
У той же час сьогодні є хороші сухі корми, до складу яких входять переважно м'ясні інгредієнти. Наприклад, готові раціони Ландор, що містять до 70% м'яса.
Визначити, що краще: сухий корм чи консерви, можна лише в тому випадку, якщо відомий склад. При цьому вкрай важливо, щоб назви інгредієнтів вказувалися чітко - без загальних фраз і туманних формулювань. «М'ясо і продукти його переробки», «птах», «субпродукти» - приклади компонентів, які не викликають довіри, адже абсолютно незрозуміло, від яких саме тварин вони отримані і яким чином оброблені. Швидше за все, склад продукту нестабільний і міняється від партії до партії. Це можуть бути найдешевші відходи м'ясної промисловості, що не придатні в їжу людині.
Якщо виробник додав в корм або консерви дійсно якісне м'ясо, йому невигідно це приховувати. Приклади хороших інгредієнтів: «свіже м'ясо індички», «дегідратірована качка» і так далі.
У якісному кормі і хороших консервах перші 2-5 позицій будуть займати джерела тваринного білку. Рослинний протеїн не може бути його повноцінною заміною, так як не містить всіх амінокислот, необхідних хижакам, і залишається здебільшого незасвоєним.
Злаки в складі консерв також повинні стати триважним сигналом при виборі готового харчування для тварин, адже наші домашні коти і собаки є хижаками, а значить, їх організм не "запрограмований» природою на засвоєння великої кількості вуглеводів. Якщо в сухому кормі використання помірної кількості злаків або інших крохмалистих продуктів виправдано особливостями технології виробництва, то в консервах - нічим не виправдано.