Чому жири - невід’ємна складова в кормах для тварин?

 

Жири - найбільш концентроване джерело енергії в кормах. При засвоєнні організмом вони виділяють майже в два рази більше енергії, ніж та ж кількість білку або вуглеводів, що вимірюється в грамах.
Також вони забезпечують організм незамінними жирними кислотами, які не синтезуються в органах і тканинах, але необхідні, наприклад, для формування клітинних структур і нормальної роботи клітин, засвоєння жиророзчинних вітамінів, що необхідні для блиску шерсті і здоров'я шкіри.
Дефіцит Омега-3 жирних кислот може призвести до порушень у роботі нервової системи, наприклад, до аномалій зору і слуху. Омега-6 жирні кислоти переважають у складі жирових «депо», беруть участь в обміні речовин (печінка), скороченні м'язів і роботі нирок.
Крім того, що особливо важливо в сухих кормах для кішок, жири збільшують смакову привабливість раціону.
Як визначити вміст жиру в кормі? В цілому, вважається, що раціон з 10% жиру і менше (в сухій речовині) - маложирний. З 10-15% жиру в сухій речовині можна вважати помірно жирним, а з більш ніж 20% жиру в сухій речовині - жирним.
На жирність корму слід обов'язково звертати увагу, коли у собаки чи кішки вже є проблеми з підшлунковою залозою і / або печінкою, наприклад, печінкова недостатність або панкреатит. У цій ситуації потрібно розглядати кожен конкретний випадок, так як всі вихованці індивідуальні.
Найчастіше таким пацієнтам необхідно харчування з помірною або низькою жирністю, особливо в разі гіперліпідемії або негативних реакцій на звичайні корми, наприклад, частих випадків діареї після їжі.